Slidgigt eller artrose


NORDENS PLADS 20, 2000 FREDERIKSBERG
+45 36 46 17 45    
INFO@DOMUSFYS.DK

Hvad er slidgigt eller artrose


Hvad er slidgigt/ artrose?

Artrose, også kaldet slidgigt, er en meget udbredt gigtsygdom, hvor brusken i leddene langsomt nedbrydes. Dette kan skyldes forskellige ting, fx at brusken udsættes for al for stor belastning, eller at brusken er syg og ikke tåler normal belastning. Slidgigt er ofte blevet beskrevet som slitage, men dette er dog misvisende, idet at brusken har behov for belastning for at dannes påny. Slidgigt er dermed bedre betegnet som ledsvigt.

Slidgigt kan ramme i alle aldre, men forekommer hyppigere med alderen og er den mest almindelige årsag til funktionsnedsættelse hos ældre mennesker.

Forandringer ved slidgigt

Ved slidgigt opstår der en ubalance, så brusken i leddet nedbrydes hurtigere end den opbygges. Brusken bliver flosset og kan få sprækker, og senere kan den forsvinde helt, så knoglerne glider direkte på hinanden. Det er ikke ualmindeligt med hævelse og forøget varme over det påvirkede led.

Et tidligt tegn på slidgigt kan være, at det gør ondt og leddet føles stift om morgenen, eller når man har siddet stille længe. Stivhed og nedsat bevægelighed kan gøre det svært at gøre ting, som man tidligere har kunnet, fx at gå lange distancer, gå op i en bus, binde snørebånd eller tage strømper på.

Diagnosen artrose stilles ofte ved hjælp af røntgen, men kan også stilles baseret på oplevede symptomer og undersøgelsesfund. Det vil altid være symptomer og ikke røntgenfund, som styrer din behandling.


Hvordan kan slidgigt behandles?

Slidgigt kan ikke helbredes, men gennem patientuddannelse og målrettet træning kan man lindre smerter, forbedre funktionen i leddet og forhindre forværring af sygdommen.

Patientuddannelse giver patienten viden om – og forståelse for sin egen sygdom, hvilket skaber grundlaget for at kunne påvirke sin situation og øge tiltroen til sin egen formåen. Ved uddannelsen kan man desuden møde andre i lignende situationer og udveksle erfaringer.

Den rette målrettede træning og motion, der skåner leddene har gennem forskning vist sig at kunne mindske smerter, forbedre bevægelighed og funktionsevne og dermed gøre aktiviteter i hverdagen lettere.

Kontakt os i dag for at høre hvordan vi kan hjælpe dig.

Skriv direkte til os herunder eller ring  Telefon +45 36 46 17 45.


  Skriv til os direkte her

  RING OG HØR NÆRMERE

  Telefon +45 36 46 17 45.

  BOOK BEHANDLING

  Åbningstider:

  Mandag-torsdag kl 07.00 – 19.00

  Fredag kl 07.00 – 16.00

  Du finder os på Frederiksberg

  Der er gode parkeringsmuligheder ved Domus vista. Husk parkeringsskive. Klinikken har handicapvenlig adgang..